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Culture

[INCHEON FOOD] Special Recipe-A Cooking Battle Using Specialties of Incheon

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Special Recipe  특별한 레시피

A Cooking Battle Using Specialties of Incheon   인천시 특산물 활용 요리 열전



Sweet Pumpkin, Filled with Flavor and Nutrients

맛과 영양, 전부 든든한 단호박 


Among the vegetables enjoyed in Korea, many have been introduced through exotic routes. Sweet pumpkin is one of them. Once dismissed as a “pumpkin that the Japanese eat,” it is now recognized as a representative health food. Sweet pumpkin, a Western pumpkin brought to the Korean Peninsula via Japan, was initially called “Japanese pumpkin” in the 1920s, renamed “sweet pumpkin” in the 1960s, and began to gain attention as a significant export crop in the 1990s. 

한국에서 즐겨 먹는 채소 중에는 이국적인 여정을 거쳐온 것들이 적지 않다. 단호박도 그중 한다. ‘왜놈들이 먹는 호박’이라며 외면받던 시절도 있었지만, 지금은 건강식으로 그 위상을 당당히 지켜내고 있다. 1920년대 일본을 통해 서양계 호박이 한반도에 들어오면서 ‘왜호박’이라고 불렸던 단호박은 1960년대 이후 ‘단호박으로 이름이 바뀌고, 1990년대에는 본격적인 수출 작물로 주목받기 시작했다.

Sweet pumpkins are also cultivated in Incheon around Deokjeokdo Island. Thanks to the abundant sunlight and cool sea breeze, the flesh is firm and can be stored for a long time. 

In particular, Deokjeok Island sweet pumpkins are so sweet that they can be eaten with the skin on, and they are rich in nutrients, including vitamins A, B, C, and beta-carotene. They are a natural health food that helps prevent aging, strengthen immunity, and support dieting. Sweet pumpkins have an appetizing yellow flesh that emerges when you cut open the tough green skin. What can you make with this healthy ingredient? Discover what you like and your condition with a quiz, and choose one of the two sweet pumpkin recipes. 

인천에서도 덕적도를 중심으로 단호박이 재배되고 있으며, 풍부한 일조량과 해풍 덕분에 육질이 단단하고 저장성도 뛰어나다. 특히 덕적도 단호박은 껍질과 함께 먹어도 될 만큼 단맛이 강하고, 비타민 A, B, C와 베타카로틴 등 영양소가 풍부하다. 노화 예방과 면역성 강화, 다이어트에 도움을 주는 자연 그대로의 건강식품이다. 단단한 초록 껍질을 가르면 보이는 먹음직스러운 노란빛 속살의 단호박. 이 건강한 재료로 어떤 요리를 만들어볼 수 있을까? 퀴즈를 통해 자신의 입맛과 상태를 먼저 알아보고 두 가지 단호박 요리 중 하나를 골라보자. 



Tons of Recipes     천차만별 레시피 

Find out Your Preference First    취향 먼저 알아보기 


START    시작

① It’s getting hot. How are you doing?    ① 더워지는 계절, 현재 나의 상태는?

     A. Mm, I have no appetite... It looks like the heat got to me.    A. 음, 더위를 먹어서 그런가? 식욕이 없네...

     B. I have trouble choosing what to eat every day because there are so many things I want to eat.    B. 먹고 싶은 게 너무 많아서 매일 고민되는걸~


② Dishes that go well with sweet pumpkin    ② 달콤한 단호박에 어울리는 요리

     A. Appetizers to raise your appetite before a meal    A. 식사 전 입맛을 돋워주는 애피타이저 

     B. Desserts to take away the aftertaste     B. 식사 후 입가심을 위한 디저트 


③ Dishes that come to your mind when the rain is falling    ③ 비가 추적추적 내릴 때, 생각나는 음식

     A. Hot and thick soup    A. 뜨끈하고 걸쭉한 국물

     B. Crispy and savory pancakes and fried dishes    B. 바삭하고 고소한 부침과 튀김 

  

④ Honest opinions about my body    ④ 내 몸에 대한 솔직한 의견

     A. I have eaten too much lately. I should go light today!    A. 요새 너무 많이 먹었나? 오늘은 가볍게 먹어야지!

     B. It’s not my belly, but happiness!    B. 지금 나온 건 뱃살이 아니라 행복이야! 


⑤ Which texture do you prefer?    ⑤ 더 좋아하는 식감은? 

     A. Something that melts softly in your mouth     A. 부드럽게 입안에서 녹아내리는 것

     B. Something crunchy and chewy    B. 바삭하고 씹는 맛이 좋은 것


⑥ How do you relieve yourself when you are exhausted from a busy daily routine?    ⑥ 바쁜 일상에 지친 당신의 힐링은?

     A. I fill up my stomach and sleep like a log.    A. 속을 든든하게 채우고 꿀잠 자야지~

     B. I drink alone to relieve stress!    B. 스트레스를 해소할 혼술 한잔해야겠어!



Type A-Sweet Pumpkin Porridge    타입A-단호박죽

If you want something hearty and comfortable     속이 든든하고 편하길 바란다면 

This is a dish you can enjoy anytime without feeling heavy on the stomach. It lets you taste the natural sweet flavor of sweet pumpkin.

언제 먹어도 부담이 없으며 단호박 본연의 달큼한 맛이 잘 느껴지는 요리랍니다. 


Type B-Sweet Pumpkin Pancake     타입B-단호박전

If you need a side dish to accompany a drink,

Make sweet pumpkin pancakes. They go well with any alcohol, such as beer, wine, and makgeolli!



[Type A]    [타입A]

Light and Soft     담백하고 부드러운

Sweet Pumpkin Porridge     단호박죽

This porridge, with its rich taste of sweet pumpkin, is recommended when you have no appetite or want to eat something light. It is softer than other types of porridge, goes down smoothly, and will make you feel warm when you eat it.

진한 단호박의 맛을 느낄 수 있는 죽은 입맛이 없거나 가볍게 먹고 싶을 때 추천한다. 다른 죽보다 더 부드러워 술술 넘어가고, 먹다 보면 몸과 마음이 따뜻해진다. 


+Ingredient : 1 sweet pumpkin, 600 ml of milk, 3 spoons of glutinous rice flour, salt, and sugar

+재료 : 단호박 1개, 우유 600㎖, 찹쌀가루 3스푼, 소금과 설탕 


<How to Cook    요리법>

1. Wash the sweet pumpkin in running water, and microwave for 2 minutes by placing the stem on the bottom.    

    흐르는 물에 단호박의 겉면을 씻은 후 꼭지를 바닥 쪽으로 놓고 전자레인지에 2분 돌린다. 

2. Cut off the stem, cut in half, and scrape out the seeds inside.     

    꼭지는 잘라 버리고, 반으로 갈라 단호박 속에 있는 씨를 긁어낸다. 

3. Put the sweet pumpkin in a bowl, wrap it in plastic or wrap, poke holes with a fork, and microwave for 8 minutes.

    손질한 단호박은 그릇에 넣고 비닐이나 랩으로 싸서 포크로 구멍을 낸 뒤 전자레인지에 8분 돌려 익혀준다. 

4. Add the cooked sweet pumpkin and milk to a blender and grind them together. 

    익은 단호박과 우유를 믹서에 넣고 함께 갈아준다. 

5. Put the mixture in a pot and boil it over high heat while stirring, then reduce the heat to low.

    이후 냄비에 넣고 센불에 저으면서 끊인 다음 불을 약하게 줄인다.

6. Add 150 ml of water to the glutinous rice flour to make glutinous rice water, then add a little at a time to adjust the thickness.

     찹쌀가루에 물을 150㎖를 부어서 찹쌀물을 만든 뒤, 조금씩 넣으면서 농도를 맞춘다. 

7. Finally, season it with salt and sugar.

     마지막으로 소금과 설탕으로 간을 맞춘다. 




[Type B]  [타입B]

Sweet and Crispy    고소하고 바삭한

Sweet Pumpkin Pancake    단호박전

Pancakes offer a crispy texture and a rich flavor. In particular, pancakes made with sweet pumpkin are chewier on the inside, and the sweet flavor and aroma of sweet pumpkin fill the mouth.

전은 바삭하게 씹히는 식감과 고소한 풍미를 선사하는 요리이다. 특히 단호박을 사용하면 속은 더욱 쫀득해지고 입안 가득 단호박의 달콤한 맛과 향이 퍼진다.   


+Ingredient : 1 sweet pumpkin, 1 onion, 100g pancake mix, 100g frying powder, 2 eggs, a pinch of salt

+재료 : 단호박 1개, 양파 1개, 부침가루 100g, 튀김가루 100g, 달걀 2개, 소금 약간 


<How to Cook    요리법>

1. Microwave the sweet pumpkin, washed clean, for about 2 minutes, and peel it.

    깨끗하게 씻은 단호박을 전자레인지에 2분 정도 돌린 뒤 껍질을 벗긴다.

2. Cut it in half and remove the stem and seeds. 

    이후 단호박을 반으로 자르고 꼭지와 씨를 발라낸다.

3. Cut half the sweet pumpkin into appropriate sizes and grind it in a blender with 1 cup of water.

    단호박 반 개를 먼저 적당한 크기로 조각내고 물 1컵과 함께 믹서기로 갈아준다. 

4. Cut the remaining half into thin strips, and cut the onion into the same size.

    나머지 반 개는 채를 썰어주고, 양파도 같은 크기로 자른다. 

5. Add the pancake mix, frying powder, egg, sliced pumpkin, onion, and a pinch of salt to the ground sweet pumpkin and mix them well.

    갈아 놓은 단호박에 부침가루, 튀김가루, 달걀, 채 썬 단호박과 양파 그리고 약간의 소금을 넣은 뒤 골고루 버무려준다. 

6. Pour a generous amount of oil into a frying pan heated over medium heat, scoop out the batter with a spoon, shape it, and fry to a golden brown on both sides.

    중불에서 달군 프라이팬에 기름을 넉넉히 두르고 반죽을 숟가락으로 떠서 모양을 잡아 앞뒤로 노릇하게 구워준다. 

7. If you want a sauce for the pancake, mix soy sauce, vinegar, and cooking wine in a 1:1:1 ratio and add sesame seeds and sesame oil to your taste to prepare the sauce.

    추가로 전을 간장에 찍어 먹고 싶다면 간장, 식초, 맛술을 1:1:1의 비율로 섞고 통깨와 참기름을 취향대로 넣어 소스를 만들면 된다. 

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